Martijn Lindenberg: Weer een zwarte voor het raam!

Martijn Lindenberg

Afgelopen weekend is het nieuwe speelseizoen van de Eredivisie gestart. De Afro-Nederlandse international van PSV, Georginio Wijnaldum, besloot na de 3-1 zege tegen Willem II, zijn contract te verlengen bij de Eindhovense club. Het was een moment van vreugde voor de club, PSV supporters en de Nederlandse voetbalcompetitie. De Eredivisie is natuurlijk blij dat Wijnaldum heeft besloten om te blijven spelen bij PSV. De Nederlandse voetbal competitie wordt gezien als een Mickey Mouse league. Topspelers zoals Wijnaldum brengen het spel niveau omhoog, wat uiteindelijk zorgt voor een leuke en spannende competitie.

Ook ik was blij toen ik het nieuws las over het verlengde verblijf van Wijnaldum bij PSV. Ik wilde er meteen over schrijven. Individuen zoals Wijnaldum zijn een positief voorbeeld voor de Afro-Nederlandse jeugd en ook andere allochtone jeugd. Ik heb Wijnaldum zelfs van dichtbij mee mogen maken toen ik als freelancer voor DutchView werkte als graphics operator. Sinds het eind van afgelopen seizoen ben ik daar niet meer werkzaam. Voordat ik aan dit stuk begon kwam ik er achter dat Martijn Lindenberg de regisseur was bij de eerder genoemde wedstrijd Willem II tegen PSV.

Hilversum media cultuur

Toen ik de naam Lindenberg las dacht ik meteen aan het duel Vitesse tegen AZ op zondag 29 oktober 2012. Tijdens deze wedstrijd was het mijn taak om virtuele lijnen te plaatsen tijdens herhalingen van buitenspel momenten. Deze dag zat met ongeveer zes tot acht man in een regiewagen buiten het stadion. Ik zat direct achter regisseur Lindenberg. Het is de bedoeling dat het productieteam, van ongeveer 30 tot 40 man, duidelijk met elkaar kan communiceren zodat de juiste beelden op het juiste moment worden uitgezonden. De druk is extra hoog omdat het een live uitzending is.

Tijdens de tweede helft besloot Vitesse nog een wissel te maken. In de regiewagen keken wij tegen een wand aan met ongeveer 15 tot 20 beeldschermen. Wij zagen de wisselspeler in beeld verschijnen. Toen de speler volledig in beeld was zei Lindenberg het volgende: “Weer een zwarte voor het raam? Zij hebben zeker niks anders?”. Er heerste eerst een stilte maar toen hoorde ik dat de collega naast mij begon te lachen. De rest van de collega’s werkten door alsof er niets gebeurt was. Ik voelde mij versteend.

The angry Black man

Ik wilde meteen de regiewagen uit lopen. Maar dacht toen “Zou dat niet onprofessioneel zijn en overkomen als de reactie van een “angry Black man”?”. Nederlands is mijn tweede taal, dus ik vroeg mezelf ook af of ik het wel goed begrepen had. Ik heb toen besloten om te blijven zitten en de opdracht af te maken waarvoor ik was in gehuurd.

Na de wedstrijd heb ik onmiddelijk mijn leidinggevende gebeld om een melding te maken. Hij begreep het niet. Ik heb vervolgens mijn verhaal gedaan bij andere collegas, die mij vertelden dat Lindenberg het over de intercom had gezegd en dat iedereen het had gehoord. Zij gaven ook aan dat het vaker voorkwam dat hij dit soort opmerkingen maakte.

Zelfs met al deze informatie twijfelde ik of de opmerking racistisch geladen was. Ik besloot toen om naar Lindenberg toe te gaan in de regiewagen. Ik was van plan om op een respectvolle manier te vragen wat hij bedoelde met zijn opmerking en aan te geven dat ik daardoor beledigd was. Toen ik eenmaal terug kwam bij de regiewagen, was Lindenberg al vertrokken.

Wat is er gebeurt met mijn melding?

Ik was van plan om een melding te maken bij Endemol, maar besloot om het binnens huis te houden. Ik heb alleen een melding gemaakt bij Dutchview. Ik kreeg als reactie dat zij het “onzettend vervelend” vonden. Zij zeiden dat Lindenberg “ontzettend bot uit de bocht” kon komen, maar dat het waarschijnlijk niet zo bedoelt was. Aan de andere kant vonden zij ook dat de opmerking ongepast was. Mijn email was dan ook doorgestuurt naar een manager van DutchView. Mij werd vertelt om de reactie van de manager van Dutchview af te wachten.

Een maand later kreeg ik een bericht van mijn teamleider. Er werd om mijn telefoonnummer gevraagd zodat Lindenberg zijn excuses kon aanbieden voor zijn “ongepaste opmerking”. Mijn teamleider moest helaas mededelen dat ik op vakantie was. Ik heb tot op heden geen excuses ontvangen van Lindenberg en verwacht dat ook niet. Persoonlijk had ik nooit verwacht dat iemand, zo prestigious, als Lindenberg de moeite zou nemen om zijn excuses aan te bieden. Ik ben nog steeds van mening dat hij niet begrijpt dat wat hij gezegd heeft racistisch is.

Tijdens een interview voor een nieuw Dutchview initiatief “We Love TV” vertelt Lindenberg hoe hij zijn hele leven, ongeveer 45 jaar, werkzaam is binnen de televisiewereld als sport- en nieuwsregisseur. Als regisseur voelt hij zich verantwoordelijk voor beeldvorming. “Je moet een neus hebben voor het werk dat je doet. Of dat nieuws is of sport. Daar moet je een gevoel bij hebben,” legt Lindenberg uit.

Ik ben van mening dat Lindenberg het “gevoel” heeft dat hij beter is dan een persoon van Afrikaanse komaf. Dat de status quo in Hilversum ook het “gevoel” geeft dat tenzij je je als een Uncle Tom gedraagt, je niet welkom bent in de Nederlandse media als allochtoon.

Leave a comment:

comment(s)