Burgerlijke ongehoorzaamheid actie blokkeert het Ministerie van Defensie

Screen Shot 2014-08-19 at 19.48.36

Tijdens een demonstratie voor het Ministerie van Defensie zijn er zo een 20 tot 30 demonstranten opgepakt voor het blokkeren van het gebouw. De groep bevond zich eerst voor het gebouw en verplaatste zich daarna naar de trambaan. Eenmaal bij de trambaan begon de ME de demonstranten te omsingelen. Er kwamen ook agenten te paard, die rondom de demonstranten en de ME gingen staan.

Een woordvoerdster van de Haagse politie gaf de demonstranten twee keer een bevel om uit zichzelf weg te gaan. De politie gaf ook het bevel zodat demonstranten het gebied konden verlaten voordat er aanhoudingen verricht zouden worden. Na het tweede bevel stonden er demonstranten op, die weg wilden lopen. De ME stond al om de groep heen. De demonstranten die op waren gestaan werden echter terug geduwd en mochten het gebied niet meer vrijwillig verlaten. Er werd zelfs een man aangehouden die net klaar was met pinnen en niet onderdeel was van de demonstratie.

Betoging van demonstranten

Meer dan 1900 Palestijnen zijn inmiddels vermoord door Israel. De demonstranten zijn van mening dat Nederland medeplichtig is aan moord op onschuldige mensen. De demonstranten zien de berichtgeving over het conflict, door de Nederlandse media, als het herhalen van Israelische propaganda. De demonstranten vinden dat de regering en media op deze manier steun geven aan een “bloedbad”. De demonstranten geloven dat Nederlandse bedrijven en het Ministerie van Defensie een nauwe samenwerking hebben met Israel.

De demonstranten hopen dat hun acties er voor zullen zorgen dat Nederland alle militaire banden met Israel direct stop zet. Zij verwachten dat Nederland druk uitoefend op Israel voor een onmiddelijke en onvoorwaardelijke opheffing van de blokkade van Gaza. De demonstranten verwachten ook dat Nederland hun ambassadeur in Israel terug roept, zoals een aantal Zuid-Amerikaanse landen dat al gedaan hebben.

Israelische bedrijven in Nederland

Het Israelische bedrijf Elbit Systems levert beveiligingstechnologie voor de zogenaamde veiligheidsmuur in Israel. Op het moment hebben zij ook een vestiging in Woensdrecht. Elbit heeft in 2013 een contract getekent met het Ministerie van Defensie voor het regionale onderhoud van Nederlandse straaljagers. Thales is een Israelisch bedrijf dat raketten maakt voor beide landen. Daarnaast wisselen de landen kennis hierover met elkaar uit. Onderdeel van deze kennis is het ontwikkelen van drones.

Leave a comment:

comment(s)